Publicitatea în vremea când Ghiţă era berbec: reclame de acum două veacuri la „cocaină Midy“, „Ghiţă berbecu’“ şi cognac comandat de la farmacie!


318x425 627x0 646x404

Din veacul al XIX-lea, când lumea din România începea să vadă utilitatea publicităţii, s-au păstrat reclame la restaurante, cafea, trăsuri şi alcool. Casetele cu reclame din ziare arătau modul simplu şi direct prin care i se comunica cumpărătorului oferta. Imagini din acea perioadă pot fi admirate la Institutul Cultural Român din Bucureşti de marţi, 17 martie, într-o expoziţie gândită de clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş. În ziua de azi când reclamele le găseşti la orice pas, pe canalele de televiziunile, posterele de pe blocuri, în mijloacele de transport, doi clujeni propun o călătorie în lumea publicităţii din secolul al XIX-la, adică chiar în acele vremuri când reclamele îşi făceau loc în societatea românească. Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş de la Asociaţia Clujul de altădată şi Casa Municipală de Cultură Cluj, cunoscuţi în Cluj pentru expoziţiile inedite pe care le organizează, au pus cap la cap o altă iniţiativă: o expoziţie de reclame româneşti din secolul al XIX-lea. Aceasta se va deschide marţi, 17 martie, de la ora 18.30, în incinta Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti). Curioşii vor putea vedea cum se făcea reclamă odinioiară la cafea din orz, haine de iarnă pentru cai, pluguri, trăsuri, „orologii“ de buzunar, alcool, trăsuri. Din expoziţie fac parte şi câteva reclame neobişnuite – pastile „cocaină Midy“ care, aşa cum zice reclama, „sunt cele mai energice contra tuturor boalelor de gură, de gât şi de larynge. Aceste pastile fac să înceteze, la un moment, înţepăturile şi sgârieturile ce simţim în gât, precum şi tusele nervoase“. Un astfel de „medicament“ (foto mai jos, credit foto: Ucu Bodiceanu) se vindea sub formă de flacoane şi costa 3 lei.

Tot de la farmacie sau spiţerie – cum i se spunea atunci – se putea cumpăra şi cognac Alessandriu: „Sticla e frumoasă, dar ce e în sticlă e şi mai grozav. De nu me credeţi, gustaţi şi vă veţi convinge de superioritatea Cognacului Alessandriu. Comandele se primesc la Farmacia Alessandriu 07, Calea Victoriei 97, Bucuresci“ (foto în dreapta, credit foto: Ucu Bodiceanu). „Prezentările reclamelor erau savuroase. Se făcea publicitate la trăsuri, cafea din orz, alături de produse şi preparate dintre cele mai ciudate, recomandate de farmaciştii de altădată (cocaină, granule de kola sau hrean iodat), ne introduc într-o lume în care publicitatea începea să se înfiripeze într-un mod profesionist şi organizat.

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!