Cafeaua are pret dublu in Romania. De ce costa mai mult la noi decat in strainatate


Suntem printre cei mai mari consumatori de cafea din Europa, dar si printre cei care platesc cel mai scump pentru ea, potrivit unei analize efectuate de Ziarul Financiar. Si nu pentru ca am bea cafea de cea mai buna calitate. Vezi care este adevaratul motiv.

Ziarul Financiar scrie ca pretul cafelei verzi a crescut cu aproape 30% in ultimul an in Romania, in conditiile in care in strainatate a scazut cu 34%,

Cresterea pretului a dus ca un kilogram de cafea verde sa coste 45 lei in prezent, fata de 35 lei cat era pretul anul trecut. Pe piata internationala, in 2012, un kilogram de cafea se tranzactiona cu 5,5 dolari, fata de circa 10 dolari/kilogram pe piata interna. Si preturile la cafeaua arabica prajita, sortimentul cel mai des intalnit si consumat in tara noastra, sunt ridicate.

Pretul mai ridicat al cafelei pe piata interna este rezultatul accizarii. Astfel, desi Romania se afla printre tarile mari consumatoare de cafea, aflandu-se in top 50 in clasamentul mondial, este una dintre putinele tari ale Uniunii Europene care accizeaza cafeau, alaturi de letonia si Germania.

Reclame

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!

5 gânduri despre „Cafeaua are pret dublu in Romania. De ce costa mai mult la noi decat in strainatate”

  1. Ieri am auzit ca incep totusi sa o ieftineasca,dar degeaba pentru ca la cosnumatorul final va ajunge tot scumpa (asta ca sa isi scoata parleala si importatorii) :-((

   Apreciază

   1. Pai aici e din pacate si marea problema,toti importatorii se confrunta cu aceeasi dilema sa stea pe loc cu preturile,sau sa se alieze la tendinte (scumpiri)??? Din pacate unii sunt nevoiti nemaifacand fata la cheltuieli (benzina,salarii,cheltuieli de intretinere,utilaje).E un cerc vicios pe care trebuie sa il urmeze fortat,altfel dau faliment 😦 .

    Apreciază

 1. Nu le pling de mila importatorilor, cred ca au profit cu asupra de masura, producatorii ar trebui sa fie sprijiniti. Oricum, cred ca la noi economia de piata e distorsionata de cartelurile care tin preturile sus chiar cind pe piata internationala acestea scad.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.