Francesco ILLY va deveni Cetatean de Onoare post-mortem al Timisoarei


Francesco ILLY

Inventatorul primului aparat de cafea espresso, Francesco Illy, va primi titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei. Distinctia post-mortem va fi inmanata unor stranepoti, care locuiesc in Timisoara.Francesco Illy s-a nascut la Timisoara in 1892 si a copilarit in cartierul Iosefin. A crescut intr-o familie mixta, tatal sau era de nationalitate maghiara, iar mama sa avea origine germana. A urmat cursurile scolii elementare ale Liceului Piarist, iar in 1904, cand a absolvit si scoala secundara, s-a mutat la Viena. La 22 de ani a fost recrutat in armata austro-ungara si a luptat in Primul Razboi Mondial. Dupa razboi, s-a mutat la Trieste, in Italia, unde s-a si casatorit.

Francesco a ramas in memoria tuturor dupa ce a inventat expresorul de cafea, care inlocuieste apa presurizata cu abur. Astfel, a aparut cafeaua espresso. Putini stiu, insa, ca Francesco Illy s-a nascut si a copilarit in Timisoara.

“Espresso este pentru Italia, ceea ce sampania este pentru Franta”, spunea Charles Maurice de Talleryand, un politician francez. Pentru a savura un espresso, trebuie folosit aparatul inventat de Francesco Illy. Acesta si-a brevetat inventia in 1935 si se spune ca Illy a revolutionat prepararea cafelei. De asemenea, acesta a mai inventat o metoda proprie de mentinere a calitatii cafelei proaspat prajite, in cutii depresurizate, in vid. Prin aceasta metoda, cafeaua prajita a inceput sa fie livrata si in alte locatii.

Brandul creat de Francesco Illy este prezent in 140 de tari.

Sursa: Pro TV

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!