Cafeaua reduce mortalitatea şi scade riscul de cancer ovarian!


Două studii recente arată beneficiile consumului moderat de cafea. Primul studiu publicat în ediţia jurnalului ‘Cancer’ arată că un consum de 3 sau mai multe cupe de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer ovarian cu 20%.Reducerea riscului a fost de 35% la femeile care nu au folosit niciodată anticoncepţionale şi de 43% la femeile trecute de vârsta menopauzei care nu au folosit terapie de substituţie hormonală.women-drinking-coffee

Studiul a urmărit un număr impresionant de femei în cadrul unui proiect denumit NHS (Nurses’ Health Study). Acestea au completat chestionare la începutul studiului privind obiceiurile alimentare, fumat, consum de cafea, alcool sau alţi factori de risc ai cancerului ovarian. La înrolarea în studiu pacientele aveau între 30 şi 35 de ani. 110454 de femei au completat în 1976 un chestionar referitor la fumat. Ulterior, în 1980 a fost introdus un chestionar privind obiceiurile alimentare, ce a fost completat de 80253 femei. Ele au fost urmărite apoi până în 2004. 737 cazuri de cancer ovarian au fost diagnosticate.

Fumatul dublează riscul de tumori ovariene de tip mucinos. Cu toate acestea, nu este asociat cu alte tipuri de tumori ovariene. Consumul de alcool, ceai, sau băuturi carbogazoase nu a modificat riscul de cancer.  Consumul a 3 cupe de cafea pe zi diminuează riscul de cancer ovarian cu 25%. Cafeaua decofeinizată nu oferă beneficii. Astfel, comparativ cu femeile care au consumat mai puţin de 136 mg de  cofeină pe zi, cele care au consumat peste 500mg de cofeină au prezentat o reducere a riscului de cancer ovarian cu 20%.

Cancerul ovarian are cea mai mare mortalitate dintre toate cancerele sistemului reproductător feminin.  Cancerul ovarian duce la 4000 de decese anual, în UK, şi aproximativ 15000 de decese în SUA. Estimările cercetătorilor arată că o femeie din 69 va dezvolta cancer ovarian în timpul vieţii şi una din 95 va muri din cauza bolii. Mecanismul prin care cafeaua diminuează riscul de cancer ovarian nu este cunoscut. Se bănuieşte că un consum moderat de cafea este asociat cu nivele mai crescute de SHBG(sex hormone binding globulin – globulina de legare a hormonilor sexuali).

Scăderea SHBG este asociată cu o creştere a riscului de acnee, infertilitate, ovar polichistic, cancer uterin, sau boală cardiovasculară, în special la femeile obeze sau supraponderale. SHBG arată riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi boală cardiovasculară. Nivelul scăzut de SHBG este asociat cu o creştere a trigliceridelor din sânge, cu scăderea HDL colesterol, iar  nivelul crescut de SHBG protejează de diabet de tip 2, reducând riscul de apariţie al maladiei cu 80% în cazul femeilor şi cu 52% în cazul bărbaţilor.

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!