Orientul automat, cu buton şi bec roşu


By Valentin Coman (Adevarul)

Îmi atrage atenţia acum câteva zile o plângere a europarlamentarului Sebastian Bodu, legată de faptul că în Bucureşti nu prea ai pe unde să bei o cafea adevarată, eventual una turcească, dacă n-o fi efortului garsonului prea mare.

Repejor pun mâna pe tastatură, dornic a-i transmite demnitarului că aşa bunătate de licoare nu se mai găseşte nici la Constanţa, fostă Kustenge, darămite la Bucureştiul domniei sale.

Adevărul este că duc dorul unei cafele cu gust de cafea. Moşuletele care sprijinea un grătar cu cărbuni, peste care sta la mare cinste o tavă cu nisip din cel fin, numai bun să fiarbă la foc mic, mic de tot, adorabil de leneş, o cafea adevărată, găzduită de ibricul de alamă cu sorginte de meşteşugăreală ţigănească, ei bine, moşuletele respectiv a dispărut de cîţiva ani.

Şi, uite aşa, Constanţa mea dragă e plină de localuri unde exprimarea dorinţei de a consuma o cafea e urmată de un concert de bâzâieli, pufăieli şi icneli emise de diverse maşinării, pline de inox şi becuri colorate, urmat de o prelungă deşertare a unui preaplin interior într-o ceaşcă, semănând toată operaţiunea cu efortul unui bolnav de prostată de a-şi goli băşica udului. Nici rezultatul nu-i prea diferit, căci în ceaşca livrată de chelner sunt două guri şi-un pic de cafea. Iar aroma… în locul ei pluteşte un abur scrântit, desprins din laboratorul de chimie de clasa a cincea.

De-aia m-am refugiat într-un loc unde barmanul şi chelnerii sunt nişte indivizi imbrăcaţi mereu cu tricouri negre, desenaţi, tatuaţi, care se simt împliniţi când le ceri „o cafea la ibric, moşule”. Cafeaua lor e chestie fiartă în fuga cea mai mare, dar are zaţ şi caimac. Şi da, ştiu, fumatul dăunează grav sănătăţii, dar zeci de lulele sunt aprinse în locul cu pricina, e-aproape un colţ de iad şi trebuie să-mi schimb hainele imediat ca să nu miros a mort.

Orientul mai are un loc unde nu-i cu buton şi bec roşu.

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!

%d blogeri au apreciat: