Cocktail-uri mixate cu imaginație și povești în ceașca cu cafea la BARMANIADA 2012


Săptămâna trecută, la Palatul Ghika, s-au încheiat Etapele de Mixologie și Barista din cadrul celei de-a patra ediții BARMANIADA. Barmani din toata țara și-au demonstrat talentul și pregătirea, reuşind să scoată în evidenţă aroma şi calităţile cafelei şi mixând ingrediente inedite în crearea unor cocktailuri concept care au impresionat juriul şi publicul.

În prima zi de competitie, în cadrul Etapei de Barista, probele au constat în prepararea a 4 espresso, 4 cappuccino și 4 băuturi proprii pe bază de cafea, în doar 15 minute. Cei șase concurenți au prezentat în fața juriului cafea de origine din Kenya, Brazilia, Nicaragua, Etiopia și Kilimanjaro. S-au folosit ingrediente inedite pentru a potența aroma cafelei: coacăze confiate cu hibiscus, muguri de trandafiri, mure, pepene galben şi coajă de lămâie.

Etapa de Mixologie a constat în 4 probe: Shot Tails, Cocktail Concept, Jameson Perfect Serve şi Quick Mixology. Cei 9 concurenți înscriși în competiție au pregătit pentru membrii juriului cele mai interesante băuturi, în combinaţii creative de ingrediente precum: migdale cu rozmarin și piper roşu, infuzii florale de hibiscus și citrice, unt de arahide și sare, ardei roșu sau ciocolată neagră.

Câștigătorii Etapei de Barista 2012

castigatorii_barista___silviu_popa__alex_halchias_si_dan_ursan_89312000

Locul I a fost ocupat de Alexandru Halchias, care a ales să folosească o cafea specială, numită El Salvador. Pentru prepararea băuturii creație proprie, Alex a combinat fructul de cafea, zmeură deshidratată și vanilie.

Câștigătorul celui de-al doilea premiu, Dan Ursan, a folosit cafea 100% arabica din Kenya, regiunea Nyeri, și două varietăți de Peaberry – care mai poartă și numele de caracoli, un tip special de bob de cafea. Cafeaua utilizată de el s-a remarcat atât prin nuanțele florale, cât și prin cele pe bază de fructe.

Silviu Popa, câștigătorul premiului al treilea, a impresionat juriul cu o cafea de origine din El Buey Nicaragua.

Câștigătorii Etapei de Mixologie 2012

Inspirația lui Călin Ioaniciu, câștigătorul locului I, s-a regăsit în preferințele lui pentru bomboanele cu ciocolată neagră-amăruie, într-un cocktail Dark O’Cherry. Gustul cremos amărui a fost dat de albușul de ou în combinație cu siropul de ciocolată amăruie și lichiorul de cireșe.

Twinkle Star este cocktail-ul cu care Marian Aldoiu a obținut locul al doilea în competiție, balansând dulceața siropului de caramel cu infuzii florale și busuioc proaspăt.

În cocktail-ul preparat de Alexandru Tudor – Bloom, s-au regăsit arome florale și citrice, care au scos în evidență notele specifice ale whiskey-ului Jameson. Tudor s-a clasat pe locul al treilea.

În cadrul Etapei de Mixologie, bloggerii au acordat un premiu special: cel mai bun cocktail “Blogoholic”. Câștigătorul acestui premiu este Silviu Popa, care a pregătit o băutură numită “Irish Fusion”, inspirată din gastronomia fusion, care presupune un mix de arome irlandeze, mediteraneene și asiatice. Silviu a folosit un whiskey învechit cu o infuzie de rozmarin și piper într-un butoi de stejar, timp de o lună.

Juriul etapelor de Barista și Mixologie au fost format din cei mai buni specialiști din domeniu, având ca președinți doi invitaţi de renume: Nora Smahelova și Marian Beke. Nora este unul dintre cei mai renumiți barista din lume, membru certificat al juriului World Barista Championship. Marian este unul dintre cei mai buni mixologi din Londra, recunoscut pentru meniurile de cocktail spectaculoase, pentru care a câștigat numeroase premii.

La finalul celor două etape, profesionalismul și talentul le-au adus concurenților care au ocupat podiumul următoarele premii:  400 € – locul I, 250 € – locul al II-lea, 150 € – locul al III-lea.

Barmanul care acumulează cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competiţiei, “Barmanul Anului 2012 în România”. Barmanul Anului 2012 se va bucura de premiul cel mare, în valoare de 1000 € şi, mai ales, de şansa de a reprezenta România la Jameson Bartenders Ball 2013, în Irlanda.

BARMANIADA este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.
BARMANIADA se află la cea de-a patra ediţie. Deţinătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009, Sergiu Biriş în 2010 şi Marian Porumb în 2011.

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!