Cafeaua, o specie pe cale de dispariție ?


Într-o lume în care se beau 1,6 miliarde de căni de cafea pe zi, următoarea perspectivă îţi dă fiori: un nou studiu realizat de Grădinile Botanice Regale Kew din Londra, avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, speciile de cafea cele mai consumate din lume, Arabica, ar putea dispărea din habitatele lor naturale până în 2080, relatează National Geographic.

Cafeaua, o specie pe cale de dispariție

Studiul se referă la plantele de cafea sălbatice, în timp ce băutură din ceaşca noastră este preparată din “descendenţii” lor domestici. Totuşi, pierderile din săbăticie lasă culturile agricole vulnerabile din punct de vedere genetic în faţa unei serii de inamici, care, într-un final, ar putea determina un preţ mai mare şi o calitate mai scăzută a produsului final.

“Istoria Arabica este bogată în incidente cu boli, paraziţi sau crize de productivitate, iar cultivatorii s-au întors tot timpul înapoi în sălbăticie şi au folosit diversitatea genetică pentru a le rezolva”, spune Aaron Davis, şeful programului de cercetare a cafelei al GBR Kew.

Există doar două tipuri principale de cafea cultivată, Arabica (care provine de la planta sălbaticăCafeea arabica) şi Robusta (derivată din Caffea canephora). Dar, există peste 125 de specii în sălbăticie, spune Davis, care a lucrat în cercetarea plantelor de cafea de peste 15 ani.

  • Viitorul nesigur al cafelei Arabica

Potrivit Organizaţiei Internaţionale de Cafea, Arabica este coloana vertebrală a industriei cafelei, reprezentând 70% din producţia globală.

Noul studiu, condus de Davis, a combinat observaţii de pe teren şi modele pe calculator, pentru a proiecta modul în care diferite scenarii climatice ar putea afecta speciile sălbatice de plante de cafea Arabica. Studiul s-a concentrat pe Etiopia, locul naşterii cafelei cultivate Arabica şi cel mai mare producător de cafea din Africa, precum şi asupra sudului Sudanului.

Studiul a concluzionat că perspectivele sunt “profund negative”.

Chiar şi în cel mai bun caz, două treimi din habitatele de creştere corespunzătoare vor dispărea până în 2080, iar în cel mai rău caz, aproape 100%  dintre aceste zone nu vor mai exista. Iar aceste rezultate sunt consecinţele declanşate de un singur factor – schimbările climatice -, fără a mai fi luate în calcul şi defrişările.

  • Conservarea în bănci de seminţe

Davis şi alţi cercetători au vizitat Platoul Boma, din sudul Sudanului, în luna aprilie, cu intenţia de a evaluafezabilitatea producţiei de cafea de acolo. În schimb, aceştia au descoperit că plantele sălbatice de Arabica se aflau într-o stare de sănătate extrem de precară.

Studiul recomandă ca exemplarele de pe Platoul Boma să fie conservate în bănci de seminţe cât mai repede posibil, deoarece speciile ar putea dispărea până în anul 2020.

În mod normal, Arabica creşte în zonele superioare de vegetaţie de pe munţii tropicali, explică botanistul Peter Raven. Deoarece astfel de specii trăiesc deja la marginea ecosistemului, plantele nu au unde “să meargă” atunci când temperaturile cresc.

“Majoritatea producţiilor de cafea din întreaga lume vor fi în pericol pe măsură ce clima se modifică”, adaugă Raven.

În Etiopia, cel de-al treilea producător mondial de cafea Arabica, temperatura medie anuală a crescut cu 1,3 grade Celsius faţă de 1960. Studii anterioare au stabilit că atât Arabica sălbatică, cât şi cea cultivată,sunt foarte sensibile la climă, reuşind să înflorească şi să se dezvolte doar într-un interval îngust de temperaturi.

“Aşadar, chiar dacă faci câteva calcule foarte simple, nu e nevoie de prea multe date pentru a înţelege că există o ameninţare intrinsecă a acestor specii, din cauza schimbării climatice accelerate. Concluzia logică este că şi producţia de cafea va fi afectată în mod negativ.”

  • Îndemn la acţiune

Davis spune că scopul acestui studiu nu este să sperie oamenii, ci mai degrabă să inspire ideea de acţiune.

“Încercăm să înţelegem: Dacă nu facem nimic, ce se va întâmpla? Ce putem face acum referitor la această problemă?”, spune Davis. “Dacă suntem proactivi putem evita o situaţie critică.”

Studiul identifică câteva “locaţii nucleu” unde Arabica sălbatică ar putea supravieţui până în 2080, şi se recomandă ca aceste zone să reprezinte obiectivele principale în vederea conservării.

Activităţile de conservare au ajutat alte specii să evite dispariţia, aşa că Davis este optimist “în ceea ce priveşte viitorul cafelei sălbatice”.

Însă Raven, vede mai mult partea goală a paharului. El spune că “indiferent de ce măsuri sunt luate în natură, putem spune cu siguranţă, şi în acelaşi timp cu tristeţe, că diversitatea genetică a acestor populaţii se află pe o pantă descrescătoare an după an”. “Seminţele provenite de la cele mai valoroase specii din punct de vedere genetic ar trebui depozitate acum, înainte să fie prea târziu.”

  • Un alt gust al cafelei?

Robusta, o cafea mai tare, domesticită în secolul 19, ca şi răspuns la o epidemie de ruginire a frunzelor care a decimat culturile agricole de Arabica din sud-estul Asiei, este folosită în special în băuturile mai puternice, cum ar fi espresso şi cafeaua turcească. Robusta poate creşte la altitudini mai joase şi la temperaturi mai ridicate, aşa că, într-un fel, este mai bine pregătită să facă faţă schimbărilor climatice.

“Pot să garantez că majoritatea consumatorilor nu vor fi fericiţi să bea doar Robusta. Aşa cum sugerează şi numele, acest tip de cafea este destul de puternică. Majoritatea persoanelor nu sunt încântate de gustul ei, ca să nu mai menţionăm faptul că are de două ori mai multă cafeină decât Arabica. Pur şi simplu nu este acelaşi produs. Dacă pierdem Arabica, cred că mari segmente de pe piaţa de cafea vor dispărea”, explică Davis.

O astfel de schimbare ar putea provoca un şoc economic gravcafeaua este cea de-a doua cea mai comercializată marfă la nivel mondial, după petrol, iar industria aferentă acestui produs numără aproximativ 26 de milioane de angajaţi.

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!