Starbikes, „Starbucks”-ul saracilor din Indonezia


Bogatii merg la Starbucks, iar saracii la „Starbikes”. Pe strazile capitalei indoneziene Jakarta o adevarata armata de vanzatori pe bicicleta ofera doritorilor cafea si capuccino la preturi imbatabile. Un mic comert care ii ajuta sa scape de saracie.

Sute de indonezieni au recurs la aceasta activitate pentru ca le aduce un venit de aproximativ 80 de euro pe luna, o suma rezonabila pentru Indonezia. Este si „afacerea” lui Sambang, un tanar de 28 de ani care a parasit provincia natala unde traia intr-o saracie lucie pentru a veni in metropola cu 20 de milioane de locuitori in cautarea unui trai mai bun. Si capitala nu l-a dezamagit. Cu 150 de dolari, si aceia imprumutati, a devenit fericitul proprietar al unei „Starbike” – o bicicleta echipata cu un portbagaj unde troneaza doua termosuri imense.

Pentru 30 de dolari pe luna, un „agent” ii aduce apa fierbinte, pahare de unica folosinta si pliculete cu cafea instant. Si nu e de mirare ca are clienti, pentru ca un pahar costa doar 0,25 eurocenti, in timp ce o cafea la Starbucks sau Coffee Bean, in marile centre comerciale, se vinde cu cel putin 3 euro. Avand in vedere insa ca mai mult de jumatate din cele 240 de milioane de locuitori ai Indoneziei traiesc cu mai putin de 1,5 euro pe zi, e de inteles ca afacerea Starbikes prospera. „Bogatii merg la Starbucks. Noi, saracii, apelam la Starbikes. Nu e scump, e rapid si gustos”, spune un client. Multi recunosc insa ca le-ar placea sa bea o cafea intr-un mare centru comercial, servita intr-o ceasca chic, dar banii pe care i-ar da pe o singura cafea le ajung pentru a se hrani timp de o saptamana.

Trebuie sa citesti

Carrefour a iesit din Indonezia. Lantul de magazine a fost preluat de CT Corp

Salvatorii companiilor-gigant, de la Apple la Starbucks: fondatorii instrainati

Update: Doua cutremure de peste 8 grade langa coasta Indoneziei. Avertizare de tsunami pentru intreg Oceanul Indian

Cladirile de birouri de calitate, magnet pentru afacerile stradale

Starbucks se apuca de vandut alcool in cafenelele sale

Dar pentru ca „oamenii de afaceri” posesori de Starbikes sunt foarte multi, depinde de abilitatea fiecaruia de a castiga clienti. Sambang, fostul muncitor agricol pe care afacerea nu l-a dezamagit, are clienti fideli carora le-a dat numarul sau de telefon mobil si livreaza comenzi gratuit, acasa sau la birou.

 

Reclame

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!