Cafeaua arabica din soiuri salbatice, pe cale de disparitie


Soiurile salbatice de cafea ar putea disparea in urmatorii 70 de ani din cauza schimbarilor climatice, ceea ce ar duce la cresterea preturilor cafelei, dar si la o calitate mai slaba a acesteia, avertizeaza un studiu, potrivit nationalgeographic.com, reluat de yahoo news .

Cercetarea, realizata de Gradinile Botanice Regale din Kew, Londra, arata cel mai consumat soi de cafea din lume, cafeaua arabica, ar putea disparea din salbaticie pana in 2080. Studiul se refera doar la soiurile salbatice de cafea, nu si la plantele crescute industrial.

Insa pierderea soiurilor salbatice ar lasa culturile de cafea mult mai vulnerabile in fata daunatorilor, ceea ce ar duce la scaderea calitatii si la preturi mai mari. In trecut, de fiecare daca cand producatorii de cafea arabica au avut probleme cu parazitii sau cu boli ale plantelor, ei au apelat la speciile salbatice, folosindu-se de diversitatea genetica pentru a rezolva problemele, a explicat Aaron Davis, conducatorul echipei de cercetatori care a realizat studiul.

Cele doua soiuri principale cultivate in lume sunt cafeaua arabica (obtinuta din planta Coffea arabica) si cafeaua robusta (din planta Coffea canephora). In salbaticie exista alte 125 de specii de plante de cafea, a explicat Davis. „Printre toate aceste specii salbatice, cu siguranta exista gene folositoare”, mai spune el.

Cafeaua arabica reprezinta aproximativ 70% din productia globala de cafea. Insa cea mai mare parte a culturilor industriale de cafea provine din cateva plante luate din Etiopia in secolele XVII-XVIII, diversitatea genetica a plantelor „domesticite” fiind redusa.

Studiul aparut in jurnalul „PLOS ONE” s-a concentrat pe Etiopia – cel mai mare producator de cafea din Africa, si pe Sudan. Concluziile la care au ajuns cercetatorii sunt ingrijoratoare. Potrivit celui mai optimist dintre scenarii, doua treimi din habitatele plantelor salbatice (zone din apropiere padurilor umede tropicale) ar disparea pana in 2080, iar in cel mai rau caz ele ar disparea in procent de 100%.

In Etiopia, al treilea cel mai mare producator de cafea arabica din lume, temperatura medie anuala a crescut cu 1,3 grade Celsius din 1960. Studii anterioare au demonstrat ca atat soiurile salbatice de cafea, cat si cele cultivate, sunt vulnerabile chiar si in fata unor schimbari mici de temperatura.

Cercetarea a identificat cateva locuri unde plantele salbatice de cafea ar putea supravietui pana in 2080, recomandand conservarea lor. Specialistii au recomandat si realizarea unor stocuri de seminte de cafea din speciile cele mai periclitate. La nivel mondial, in fiecare zi se consuma 1,6 miliarde de cesti de cafea.

 

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!