Tehnici de degustare a cafelei


În cele din urmă, degustarea are ca scop compararea şi contrastarea diverselor cafele. Când degustaţi doar un tip de cafea, este foarte greu deoarece nu aveţi cu ce să o comparaţi.

Dar dacă încercaţi două sau trei cafele, puteţi să le comparaţi nu numai din punct de vedere al preferinţei dumneavoastră, dar şi în termeni de aromă, aciditate, consistenţă şi savoare. Avem un sfat: când degustaţi mai multe cafele, degustaţă-le mai întâi pe cele mai uşoare, trecând treptat la tipuri de cafea mai puternice.

Aromă

Aroma este primul indiciu care vă poate indica ce cafea degustaţi. De fapt, o mare parte a gustului se datorează de fapt simţului olfactiv – de aceea cafeaua poate mirosi atât de sublim şi avea un gust atât de plin.

Aciditate

În termeni de degustare a cafelei, acesta nu înseamnă acru sau amar. Aciditate înseamnă capacitatea cafelei de a fi înviorătoare, tonică, şi de a avea proprietatea de a vă spăla palatul gurii şi intensitatea ei poate varia de la redusă până la ridicată. Pentru a înţelege exact la ce ne referim, gândiţi-vă la totalitatea gamei de la apă plată până la apă minerală. O cafea latino-americană, de exemplu Colombia Nariño Supremo, este foarte revigorantă, de aceea spunem că are o aciditagte ridicată. pe de altă parte, o cafea ca Sulawesi este catifelată şi discretă – are o aciditate redusă.

Consistenţă

Aceasta reprezintă greutatea sau grosimea cafelei pe limbă şi poate varia de la consistenţă uşoară până la o cafea consistentă. Pentru a vă face o idee, noi adesea folosim termenul “siropoasă” pentru a descrie o cafea consistentă, aşa cum este Sumatra.

Savoare

Aceasta este îmbinarea tuturor caracteristicilor aromei, acidităţii şi consistenţei, creând o imagine de ansamblu. Savoarea cafelei vă aminteşte de ceva anume? De exemplu, de cele mai multe ori când bem cafea Kenya ne reaminteşte de gustul grapefrutului. Este doar aromă subtilă de citrice care o însoţeşte, şi când spunem asta, nu spunem că Kenya ar avea aromă de grapefrut – gustul este tot cel de cafea.

 

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!