Cum să preparaţi o cafea excepţională


Nu este important doar aparatul de preparare a cafelei pentru a obţine o cafea excelentă – cele “patru principii fundamentale” ale proporţiei, granulaţiei, apei şi prospeţimii sunt chiar mai importante. Înarmaţi cu câteva cunoştinţe despre cafea, puteţi prepara cafele senzaţionale cu o cafetieră (french press), un filtru de cafea sau un espresor.

Proporţia

Folosiţi proporţia corectă dintre cafea şi apă – acesta este cel mai important pas în prepararea unei cafele perfecte. Pentur a obţine o ceaşcă de cafea plină de savoare, noi recomandăm 10 grame de cafea la fiecare 180  de mililitri de apă. Dacă este prea puternică pentru dumneavoastră, mai puteţi adăuga puţină apă fiebinte pentru a o potrivi gustului dumneavoastră.

(10 grame de cafea pentru 180 mililitri de apă)

Granulaţia

Diferitele metode de preparare a cafelei necesită diferite granulaţii, dar în general – cu cât prepararea cafelei durează mai puţin timp, cu atât mai fină trebuie să fie măcinată cafeaua. De exemplu, cafeaua măcinată pentru espresor nu ar trebui niciodată da fie foarte fină, deoarece prepararea durează numai 18-23 secunde. Dar pentru o cafetieră (french press), cafeaua măcinată trebuie să aibă granulele mai mari, deoarece apa şi cafeaua interacţionează timp de patru minute.

Espresor: Granule foarte fine

Cafea la filtru: Granule medii

French press: Granule mai mari

Apa

O ceaşcă de cafea conţine 98% apă. În concluzie apa pe care o folosiţi pentru a prepara cafeaua ar trebui să fie limpede, proaspătă şi să nu aibă impurităţi. Apa încalzită până aproape de punctul de fierbere (90° până la 96° C) este perfectă pentru a extrage toate aromele cafelei. Dacă este mai rece de atât, apa nu poate pune în valoare cafeaua.

Apă curată = Cafea mai bună

Prospeţimea

Cafeaua este un produs proaspăt şi dusmanii ei sunt oxigenul, lumina, căldura şi umezeala. Pentru a menţine cafeaua proaspătă, depozitaţă-o într-un recipient ermetic şi opac, la temperatura cameri. În acest fel o puteţi menţine timp de o săptămână. Pentur cele mai bune rezultate, cafeaua trebuie măcinată chiar înainte de prepararea ei.

Cafea prospătă = Măcinată de mai puţin de o săptămână

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!