Rolul cafelei in societate si evolutia ei


Este foarte interesant de observat faptul ca istoria cafelei dateaza de la aproximativ secolul al 9-lea. S-a gasit in zonele muntoase din Etiopia, Maghreb si Arabia. Cafeaua, apoi s-a mutat in Egipt si Yemen si a ajuns in Persia, Turcia si Africa de Nord pana in secolul al XV-lea.

Dragostea de cafea s-a mutat si in Europa, venind din lumea musulmana. Pana in secolul al XVII-lea, preparatul cafelei era foarte polular printre europeni. Cu toate acestea, olandezii, au fost primii oameni care au importat cafea in Europa in cantitati mari.

Arabii au interzis sa exporteze plante sau seminte de cafea ce nu au fost prajite. Prin urmare, tot olandezii, au fost responsabili pentru rasaduri de contrabanda in 1690. Rezultatul a fost cultivarea cafelei in colonia daneza numita Java.

Cafeaua nu a fost atat de populara in coloniile americane atunci cand a aparut pentru prima oara. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii din colonii erau obisnutiti cu alcool si nu au gasit cafeaua a fi un prea minunat inlocuitor. Cafea nu a prins atat de rapid in America cum a prins in Europa.

Totusi, pana in momentul Razboiului de Independenta oamenii au vrut cafea lor. Ei au fost atat de neclintiti pentru accesul preparari cafelei incat furnizorii de cafea au fost obligati sa stocheze cantitatile lor de cafea slaba. Acesti furnizori au crescut, de asemenea, pretul de cumparare al cafelei la sume socante.

Parte din motivul pentru care cafeaua a devenit atat de populara in aceasta perioada a fost faptul ca ceaiul nu a mai fost disponibil de la comercianti britanici si oamenii au fost in cautarea unei bauturi inlocuitoare.

Dupa razboiul din 1812, in timpul secolului 19, americanii au început sa se bucure de cafeaua consumata chiar si mai mult. A fost in timpul razboiului american civil cand cafeaua a devenit o bautura comunata zilnic. Acest lucru s-a datorat in mare parte progresele facute in modul in care cafeaua a fost preparata, care a ajutat la dezvoltea gustul sau.

Atunci, asa cum este si acum, multi oameni beau cafea ca parte din rutina de dimineata. Ei au consumat adesea o ceasca sau mai multe in timpul micul lor dejun, ca un inceput de zi.

Cafea a devenit atat de bine venita in America, Orientul Mijlociu si Europa incat exista locuri speciale precum cafenelele si cafeua se gaseste peste tot. De fapt, pentru un timp foarte indelungat, mai ales in Paris, cafenelele au fost un loc de intalnire sociala.

In multe culturi, cafenelele sunt un loc pentru interacţiunea sociala completa. Nu numai ca oamenii vin sa bea o ceasca de cafea, ei discuta de asemenea, citesc, joaca jocuri. Uneori este o singura persoana, sau un cuplu sau chiar grupuri mari.

In tarile din Orientul Mijlociu, incepand cu secolul al 16-lea, cafenelele au fost un loc pentru oameni să se adune si sa consume cafea in timp ce asculta muzica, joaca jocuri si citesc carti.

Desi cafenelele poate parea ca un lucru modern, prima cafenea s-a deschis in Istanbul în 1457. Pana in secolul al 16-lea exista un numar mare de cafenele situate in Cairo si Istanbul.

Cu trecerea anilor, cafenelele au inceput sa apara si in alte tari din lumea intreaga pentru ca oamenii sa se adune si sa se bucure de cafea si companie. Cu trecerea timpului, aceste cafenele au devenind chiar implicate în diverse aspecte de divertisment, cum ar fi lecturi de poezie.

Actul de a consuma cafea s-a schimbat dramatic de-a lungul timpului. Odată era doar o bautura pentru a te energiza, acum inseamnă mult mai mult pentru atat de multi oameni. La inceput cafenelele erau greu de gasit, iar acuma este una la aproape fiecare colt.

Impreuna cu dragostea lumii pentru cafea,  magazinele de cafea si cafenelele au devenit o sursa de bani. Cafeaua este a doua marfa cea mai tranzactionata din intreaga lume si sume mari de bani sunt cheltuite pentru acest produs in fiecare an.

 

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!