Cafeina si Sportul


La Universitatea din Illinois, un profesor a studiat efectele cafeinei asupra activitatii fizice timp de cativa ani. Cercetarile lui au inceput cu studiul legaturii dintre cafea, reflexele spinarii si exercitiile fizice. Fiind un fost ciclist profesionist, Robert Motl a observat ca atletii consuma uneori cafea inainte de competitii, probabil gandindu-se la grasimea care va fi metabolizata mai usor datorita cafeinei.

Motl a venit cu o alta explicatie, el a spus ca acei sportivi care beau cafea isi pot forta mai mult muschii si astfel au o performanta mai buna.

Cafeaua reduce durerile din timpul exercitiilor fizice

In cel mai recent studiu al sau el analizeaza efectele cofeinei asupra durerii din timpul exercitiilor fizice la barbatii in varsta. Astfel s-au ales 2 grupuri de barbati de varsta a II-a, in primul grup nu s-a consumat deloc cafeina, in timp ce fiecare persoana din al II-lea grup a consumat echivalentul a 3-4 cesti de cafea.

Oamenii de stiinta le-au monitorizat consumul de oxigen, ritmul cardiac si rata de lucru al unor exercitii de mare intensitate timp de 30 de minute pe o bicicleta stationara. De asemenea subiectii au fost intrebati daca au dureri la cvadripcesi (muschii coapsei).

Subiectii care au consumat cafeina au raportat faptul ca nu au simtit nicio durere sau disconfort prea mare in timpul exercitiului, fata de ceilalti care au relatat dureri acute.

Motl spera sa-si continue cercetarile prin examinarea efectelor cafeinei asupra performantei sportive. Deocamdata el a aratat ca efectul produs de cafeina reduce foarte mult durerea la efort intens, dar nu se stie daca acest efect poate imbunatati si performantele.

La ce ne ajuta?

Acest studiu a produs unele rezultate neasteptate. Reducerea durerii a fost aceeasi si la persoanele care consuma cafea regulat si la cei care normal nu beau cafea. Proprietatile de reducere a durerii ne pot permite sa terminam un exercitiu fizic, decat sa renuntam din cauza disconfortului.

 

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!