Cafeaua, ca… medicament!


„Eu beau cafea din plăcere, dar nu pot să spun că mor dacă într-o zi nu beau, am perioade când uit de ea. M-am mirat foarte tare când doctorul mi-a recomandat cafea, ca medicament pentru migrenele pe care le fac mai ales în perioada asta, când se schimbă vremea. Sincer, mi s-a părut că seamănă a bătaie de joc sau a vrut să scape de mine fără să-şi mai afecteze fondul de medicamente, mă gândesc. V-aş da numele, dar în situaţia asta, nu cred că mi-ar face bine, nu ştii când ajungi la medicul de familie!”.

Recomandarea făcută cititoarei noastre de către medicul respectiv este cât se poate de serioasă. Astfel, după cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist,pot fi consumate cantităţi mici de cafea şi în convalescenţa unor boli infecţioase, dar şi în unele stări migrenoase (dureri de cap), mai ales când acestea apar după masă ori după un efort fizic sau intelectual. În niciun caz însă nu se va face abuz de cafea, nu se vor consuma mai mult de una-două ceşti mici pe zi şi niciodată seara sau pe nemâncate. Nu de alta, dar există posibilitatea ca la efectul dăunător al cafelei consumate în exces să se adauge şi efectul nefavorabil al zahărului consumat la prepararea acesteia.
Importantă este cantitatea: Indiferent de situaţie, consumată în cantităţi mari, cafeaua îngreunează munca inimii, provoacă insomnie, ameţeli, cefalee, până la un delirium tremens, asemănător celui din alcoolism. Pe de altă parte, cafeaua stimulează secreţia de bilă şi creşte mo-tilitatea intestinală, efecte valabile şi după consumul cafelei deco-feinizate.
De preferat cafeaua simplă: Din cauză că sporeşte grăsimile din sânge, nu se recomandă combinarea cafelei cu smântână sau cu frişcă. Dacă dorim să atenuăm efectele excitante şi să menţinem numai gustul, putem consuma cafea decofeinizată sau cantităţi mici de cafea amestecată cu surogat de orz, cicoare, năut. În plus, trebuie evitată combinarea cafelei cu alte excitante, cum se obişnuieşte, respectiv tutunul şi alcoolul.

Reclame

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!