OTRAVA DE VÂNZARE ÎN ȘCOLI: CAFEAUA LA AUTOMAT BICIUIE CREIERUL COPIILOR


În urmă cu aproape patru ani, pe 2 iunie 2008, Ministerul Sănătăţii a adoptat Legea nr. 123, cu privire la o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Trei luni mai târziu, instituţia a emis Ordinul cu nr. 1563 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. De la elaborarea acestor acte normative şi până în prezent, minorii continuă să se alimenteze cu doza de cofeină aburindă direct din automatele unităţilor de învăţământ, chiar dacă în Ordin se stipulează clar că ”în incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”.

Chiar dacă doctorii le interzic, cu desăvârşire, copiilor să consume cafeină, automatele de cafea sunt luate cu asalt de elevi. Directorii unităţilor de învăţământ se scuză şi neagă faptul că elevii ar avea acces la aparatele de cafea. Sub pretextul că automatele sunt amplasate pe culoarele care fac legătura cu sălile de cancelarie, conducătorii şcolilor şi liceelor din Bucureşti spun că minorii nu se ating de aparatele de vending. În realitate, însă, copiii nu se sfiesc să îşi ia doza de energie direct de la aparatul de vending. Școala Generală cu Nr. 62, Grupul Școlar Industrial Unirea, Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” sau Liceul Teoretic ”Nichita Stănescu” sunt doar câteva din unităţile de învăţământ din Capitală care au amplasate, pe holuri, automate de cafea, la care au acces şi elevii.

Cum ”biciuie” cafeaua creierul copiilor

Băuturile de la automat sunt greu de asimilat de organism, iar cafeina dăunează sănătăţii copiilor, spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Potrivit acestuia, cafeaua, amestecată cu lapte şi zahăr, poate rămâne ore bune în organism, spre deosebire de o cafea neagră, care se digeră în 20 minute. Doctorul Mencinicopschi mai spune că elevii nu trebuie să consume băuturi făcute din amestecuri pe bază de pudră instant, care nu au o componenţă nutriţională identică cu cea naturală, şi, mai ales, băuturi cu cafeină.

Sistemul nervos al copiilor nu trebuie suprasolicitat cu produse care biciuie, practic, creierul. La o vârstă atât de mică nu este indicat consumul de produse cu excitanţi pe bază de cafeină. Și aşa, unii copii suferă de hiperactivitate. De asemenea, aceste automate reprezintă o sursă ascunsă de zahăr. Deşi există posibilitatea dozării cantităţii de îndulcitor, nu ştiu câţi dintre elevi fac asta. Supraponderabilitatea în rândul copiilor şi adolescenţilor începe să devină o mare problemă şi în România. Recent am discutat cu un medic de chirurgie bariatrică. El mi-a spus că este îngrijorat de câte operaţii, în cadrul cărora taie chiar şi trei sferturi din stomac, trebuie să facă la vârste incredibil de mici, chiar şi unor copii de 10 ani”, a explicat doctorul.

”Trebuie să avem o discuţie şi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru că ei sunt cei care au prerogative în privinţa Ordinului 1563/2008. Însă, din punctul meu de vedere, eu nu aş lăsa în şcoli asemenea automate. Din controalele pe care le-am făcut la comercianţii din şcoli am găsit nereguli în ceea ce priveşte informarea consumatorului. Astfel, consumatorul cumpăra capuccino cu lapte, după cum se menţiona pe ambalaj, care era, de fapt, fără lapte, ci cu praf de lapte, o emulsie care nu avea nicio legătură. De asemenea, ciocolata caldă nu avea ciocolată, ci era o băutură făcută cu pudră de cacao. Noi i-am obligat să pună pe aparatele respective informări cu conţinutul clar, adevărat, al ceea ce comercializează. I-am sancţionat pe comercianţi cu amenzi de până la 5.000 lei pentru lipsa de informare, inducerea în eroare a consumatorului şi pentru nerespectarea ingredientelor din produsul respectiv”, a declarat, pentru B365.ro, Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Funcţionarea automatului este aprobată de conducerea unităţilor de învăţământ potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului Bucureşti. ”Directorul, împreună cu Consiliul de Administraţie, stabileşte ce produse se pot vinde în unităţile şcolare. Trebuie să îi întrebaţi pe ei, eu nu gestionez astfel de situaţii. Ca inspector, eu mă ocup de modul în care se face carte”, a declarat Cristian Alexandrescu, inspectorul şcolar general al Capitalei.

Directorii de şcoli: Automatele au doar ceai şi ciocolată caldă. Realitatea îi contrazice

Mirela Nicoleta Dinescu, directorul Școlii Superioare Comerciale Kretzulescu, spune că automatele puse în interiorul unităţii de firma care are bufetul, iar aparatul care este destinat elevilor are doar ceai şi ciocolată caldă. Potrivit acesteia, copiii nu au acces la aparatul de vending cu cafea pentru că acesta este amplasat în cancelarie, iar elevii de serviciu nu permit trecerea către automatul de cafea.

Însă, adjunctul unităţii spune că există posibilitatea ca unii să se alimenteze cu doza de energie de la aparatul de vending. ”Accesul elevilor la automat nu este restricţionat în totalitate. Acolo au voie să stea doar elevii de serviciu. E posibil însă ca elevii să îşi mai ia cafea de acolo, dar asta ar fi o întâmplare accidentală, nu un obicei. Acel automat mai are capucino, ciocolată caldă, ceai”, a spus Vasile Chirilă, director adjunct la Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu”.

Eu nu sunt băutor de cafea, nu consum cafea de la acel automat şi nu m-am interesat despre ce e vorba”, a mai spus Chirilă când a fostîntrebat dacă băuturile comercializate la aparatul de vending sunt periculoase pentru copii.

Timp de un an, în Școala cu Nr. 62 din Capitală, automatele de cafea au funcţionat în urma unei înţelegeri tacite. ”Aparatul cu cafea pentru cadrele didactice este închis în secretariat, iar cel la care au acces copiii are doar ceai şi cacao. Deocamdată nu avem niciun contract cu firma care are automatele de cafea în şcoală. Urmează să găsim o procedură legală sau domnul care le are să plătească la contabilitate o anumită sumă. Până acum a fost o înţelegere tacită pentru funcţionarea aparatului. Nu ştiu dacă e normal, legal, a fost doar o înţelegere ca automatul să fie montat ca să nu mai iasă copiii din şcoală pentru că găseau diferite tertipuri ca să iasă din instituţie şi îşi cumpărau. În felul acesta elevii nu mai ies din şcoală”, a declarat, pentru B365.ro, Dumitru Ungureanu, directorul Școlii Generale Nr. 62, care a mai spus că aparatele de vending nu încalcă legea 123/2008, fapt confirmat şi de medicul şcolii.

Conducerea Grupului Școlar Industrial Unirea a refuzat să dea declaraţii cu privire la existenţa aparatului de vending din incinta unităţii, chiar dacă şi elevii, inclusiv cei minori, îşi iau zilnic cafeaua de la automat.

În ciuda a ceea ce susţin profesorii, aşa cum se poate observa şi din fotografiile făcute de reporterii B365.ro, de la toate automatele se poate cumpăra moccaccino, capucino, ciocolată caldă, lapte, ceai, dar şi cafea, espresso sau cafea cu lapte, băuturi disponibile în patru din cele cinci unităţi de învăţământ verificate.

Și la Liceul Teoretic Nichita Stănescu se repetă povestea. Consiliul de administraţie al instituţiei de învăţământ, cu acordul Direcţiei Învăţământ Cultură a Sectorului 3, a aprobat funcţionarea unui automat de cafea, la care au acces elevii. ”Automatul a fost adus pentru adulţi, pentru cei care vin la centrul de formare pentru cercetări din interiorul liceului. Am putea scoate automatul de cafea de pe coridor, dar tot elevii vociferează. Totuşi, sunt puţini care cumpără şi, de regulă, aceeaşi. Eu îi întreb dacă îşi iau cafea şi ei spun că nu. Mă gândeam totuşi să fac un chestionar printre copii, dar aproape toţi vor spune că vor să îl folosească în continuare”, a declarat, pentruB365.ro, Ion Frujină, directorul Liceului Teoretic ”Nichita Stănescu”.

Potrivit contractului încheiat între firma care operează automatul de cafea în această unitate de învăţământ, liceul încasează lunar echivalentul în lei a 12 euro/mp pentru chirie. Banii se virează în fondul extrabugetar al liceului şi sunt folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor instituţiei. La fiecare şase luni se reînnoieşte contractul.

Singura unitate de învăţământ, din cele verificate de reporteriiB365.ro, care nu avea cafea în automat, a fost Colegiul Economic A.D. Xenopol. Directoarea Angela Filimon a subliniat că a aprobat contractul de închiriere doar pentru ceai. ”S-a scos cafeaua din automat, pe verificate. Aparatul are doar băuturi slabe, nişte înlocuitori, fără cafea. Eu, când am aprobat funcţionarea automatului în şcoală, am cerut în mod expres să se scoată cafeaua din el. Dacă între timp au băgat cafea în automat, aparatul dispare imediat. Am aprobat funcţionarea lui pentru că avea ceai”, a explicat directorul Colegiului A.D. Xenopol.

Afacerile Marido Caffe, pe val în an de criză

În toate cele cinci unităţi de învăţământ verificate de reporteriiB365.ro se găsesc doar automatele Marido Caffe SRL. Deşi Ordinul a intrat în vigoare în septembrie 2008, firma şi-a amplasat automatele în şcoli în anii 2009 – 2010. ”Dacă există acest Ordin n-am nimic împotrivă. O fi fost pus în aplicare din 2008, dar nu mi s-a adus la cunoştinţă pentru că altfel luam şi eu măsuri. Nu am discutat cu directorii de şcoli despre acest Ordin”, a spus Gigi Gheorghe, directorul firmei.

În 2009, an în care criza economică şi-a făcut simţită prezenţa la nivel local, profitul Marido Caffe SRL a înflorit, crescând cu 45% faţă de 2008, ultimul an în care economia autohtonă s-a menţinut pe un trend ascendent. Astfel, după un profit de peste 63.000 lei, la o cifră de afaceri netă de circa 251.000 lei, obţinut în 2008, anul următor, firma a avut un profit net de 91.600 lei, la o cifră de afaceri de peste 695.000 lei, potrivit informaţiilor publicate pe siteul Ministerului de Finanţe. În declaraţia aferentă anului 2010 nu apar indicatori privind contul de profit şi pierdere al Marido Caffe SRL.

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!