Cafeaua s-ar putea scumpi ?


via:http://www.finantistii.ro

Productia de cafea a scazut in Vietnam din cauza climei excesiv de uscate. Statul din sud-estul Asiei este cel mai mare producator al sortimentului robusta, principalul tip de cafea utilizat in prepararea espresso-urilor si a altor produse pe baza de cafea. Pe fondul scaderii productiei, cafeaua si produsele aferente s-ar putea scumpi. Recolta va scadea cu 10 procente in sezonul 2012-2013 care incepe la 1 octombrie. In prezent, productia medie este situata la un record de 1,55 milioane de tone, informeaza Bloomberg. In regiunea Buon Ma Thut precipitatiile au fost cu 28% mai scazute pana la 20 august, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. O recolta mai mica ar putea reduce in continuare decalajul dintre sortimentele arabica si bitter-tasting beans, ambele folosite la prepararea unor specialitati. Pentru a controla preturile dupa luna mai 2011, fabricile au utilizat mai multe boabe robusta, in detrimentul arabica.

Anul trecut s-a inregistrat cea mai mica recolta la sortimentul arabica din 1976 la nivelul Columbiei, iar Brazilia si-a redus productia. Cresterea pretului cafelei cu 14 procente ar putea duce la costuri mai mari pentru companii precum Nestle SA (NESN), cel mai mare producator de alimente din lume.

Romania se situa pana de curand pe locul 49 in clasamentul mondial al consumatorilor de cafea. Incepand cu anul 2008, consumul de cafea a scazut, ajungand in urma cu doi ani la o medie de 2,3 kilograme pe cap de locuitor. La momentul acestor statistici, principalii competitori pe piata romaneasca a cafelei si produselor pe baza de cafea erau firmele Kraft Foods, Strauss, Nestlé, Cafea Fortuna, Tchibo si Panfoods. Acestea realizau impreuna peste 90% din vanzarile totale de cafea la nivel local.

Reclame

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!