Everything about coffee!


Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de “Kaffa”, deacolo raspandindu-se in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Abia spre sfarsitul secolului XIV-lea aceasta a fost adusa si din Europa.

Cafeaua dateaza de mai bine de 1000 de ani. Primele plante de cafea au fost aduse pe     coastele Marii Rosii din Africa, insa o foloseau drept aliment si nu bautura ca in zilele noastre. Se folosea in manastiri, fie de catre calugari, pentru a inlatura oboseala in timpul ceremoniilor religioase de lunga durata, fie de razboinici, pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor purtate cu alte popoare.

Brazilia e producatorul cel mai mare de boabe de cafea verde, ce reprezinta ca. 28,2 % din producţia mondiala. Alte tari mari producatoare de cafea sunt Vietnam, Indonezia sau Columbia. Consumatorii cei mai importanti sunt USA,Germania, Franta si Japonia.

Cafeaua Boabele de cafea sunt fructele unor plante din familia Rubiaceae (Coffea arabica cu boabe de calitate superioara si foarte aromata si Coffea canephora).

Din cele 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva, doar patru tipuri de cafea, se cultiva in cantitati industriale: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.

Cafeaua arabica este cea mai apreciata si mai raspandita specie de  cafea; cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si  este foarte apreciata in gama de cafea solubila; cafeaua liberica este de o calitate mediocra iar ultima specie este un hibrid intre primele

Calitatea cafelei e influentata si de locul de cultivare, depozitare si prajire a boabelor de cafea.

Dupa cum se cunoaste, cafeaua dobandeste calitatile ei specifice numai in momentul prajirii, operatiune de mare importanta sub aspect tehnologic, in lungul si anevoiosul drum parcurs de boabele de cafea pe calea transformarii acestora intr-o cafea a carei calitate va trebui sa corespunda exigentei consumatorilor.

Practic, prin acest proces de prajire denumit de francezi „torrefaction” sunt eliberate uleiurile eterice din boabele de cafea, substante care atribuie in final cafelei culoarea, aroma, parfumul, gustul si savoarea ei specifice. Gustul si aroma inconfundabila a unei cesti din aceasta licoare divina, ne imbie in fiecare dimineata pe noi, muritorii de rand si tot ea, cafeluta, ne astepta cumintica pe birou, sa ne inunde simturile si sa ne faca sa ne simtim ca in al 9 lea cer dupa fiecare inghititura.

Ideal este consumul a maxim 2 cesti e cafea pe zi, de preferat pana in ora 14. Mai este contraindicata celor cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica, de asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.

Consumul de cafea imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si creste buna dispozitie si activitatea intelectuala. Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli. Cantitatea de cofeina din cafea variaza foarte mult, in functie de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau solubila, tare sau slaba). O cescuta de cafea dupa fiecare masa ne imbunatateste considerabil digestia, ajutand persoanele care vor sa slabeasca.

Sortimente cafea

Brasil Santos

Brazilia este cel mai mare producator de cafea la nivel mondial ,  cu circa o treime din productia totala.

Cafelele din aceasta zona sunt caracterizate ca avand o corpolenta medie si o aciditate delicata , facandu-le favorite pentru amestecurile de espresso ca si varietate de baza, prajirea mai profunda si chiar si pentru folosirea lor in producerea cafelelor cu arome . Cafelele de calitate superioara sunt vandute sub denumirea generica de santos , denumire imprumutata de la portul prin care sunt exportate in mod traditional.

Columbia excelso

Cea mai mare parte a cafelelor provenind din aceasta tara sunt vandute de federatia nationala a cultivatorilor de cafea din columbia , o cooperativa de proportii gigantice , apreciata pentru sofisticatul sistem de control al calitatii si pentru programele sociale . Cafeaua este impartita  pe diverse grade de calitate , cele mai inalte fiind supremo si excelso . Acestea sunt in general cafele cu aroma  echilibrata , corpolente si cu o aciditate bogata .

Costa Rica shb

Costa rica are toate atuurile obtinerii unor cafele de exceptie , coastele umede si solul vulcanic avand o influenta remarcabila.

Cafelele din costa rica sunt definite ca fiind cafele „mari” , prezentand aroma clasica a cafelei. Sunt cafele corpolente , cu o aciditate vioaie amintind de cea a citricelor sau a fructelor de padure.

Costa Rica tarazu

Daca se poate spune despre cafea ca este prea echilibrata , cu un gust curat , pur , de cafea , fara a fi plictisitor , atunci probabil ca este o cafea din costa rica . Cafelele din aceasta tara fac parte alaturi de cele din guatemala , panama si honduras din grupul cafelelor „ mari” la care adera si unele sortimente produse in alte tari din america centrala si de sud .

Tarazu este regiunea de unde provin majoritatea cafelelor de calitate din aceasta tara  , microclimatul , solul vulcanic si altitudinea la care se afla plantatiile oferind toate conditiile obtinerii unor cafele extraordinare .

Cafeaua oferita este produsa de ferma la pastora , la altitudinea de 1400m  si este caracterizata printr-o aroma de ciocolata , cu note de fructe de padure , o aciditate picanta subtila , o corpolenta fina si o aroma persistenta .

Ethiopia sidamo

Etiopia nu este doar locul unde a fost descoperita cafeaua , ci este si producatoarea unor cafele cu identitati foarte distincte.

Cafelele din regiunea sidamo sunt aromate si au o nota de fructe uscate , sunt mai putin corpolente si au un caracter rebel.

Ethiopia yrgacheffe

Poate cea mai aclamata cafea etiopiana , cu un numar mare de fani in randul celor amatori de spectaculos , fiind una din putinele cafele cu nume de alint – yirgy.

Este o cafea cu o corpolenta usoara spre medie , cu aciditate subtila , citrica si note florale.

Etiopia djimmah

Inca o cafea extraordinara venita din tara de origine a cafelei , caracterizata printr-o corpolenta medie, specifica si celorlalte cafele din aceeasi zona si cu o aciditate citrica fina dublata de  note subtile de migdale.

Indonesia java jampit

De la aducerea cafelei pe aceasta insula de catre colonistii olandezi in secolul xviii, java a fost renumita pentru calitatea cafelelor produse . Cafelele de calitate de aici provin din 5 cooperative de stat , cele mai importante fiind balawan si jampit ( cunoscuta si sub numele de djampit ).

Cafeaua java are un gust bogat , cremos , cu o corpolenta peste medie si cu o aciditate fina , cu note florale si de vanilie.

Indonesia sumatra mandheling

Cele mai bune cafele care cresc pe aceasta insula ( lintong , mandheling , aceh , gayo) sunt printre cele mai distincte cafele din lume. O alta cafea faimoasa din acea zona este kopi luwak , produsa in cantitati de circa 500 kg/an a carei pret la origine poate depasi usor 400 euro/kg.

Cafelele mandheling sunt caracterizate prin corpolenta , un gust bogat , o aciditate redusa , cu note de fructe.

Jamaica blue mountain

Jbm , cum mai este denumita , creste in partea estica a jamaicai , pe coastele muntelui de la care a preluat numele . Aceasta cafea rara si foarte pretuita e cunoscuta pentru aroma sa deosebit de fina , dulce si extreme de echilibrata .

90% din productia de cafea este livrata catre japonia , iar faptul ca pentru restul lumii cantitatile sunt mici , preturile sunt foarte ridicate , si multa cafea se vinde ca amestec jamaica blue mountain , continutul de cafea originala (jamaicana) fiind mic sau zero , pentru a fi comercializata la un pret cat mai accesibil .

Putina lume stie ca pentru aproape un sfert de secol jamaica a fost cel mai mare producator de cafea din lume , asta la inceputul secolului XIX .

Interesul deosebit pe care il suscita aceasta cafea a fost practic  declansat de  catre eroul romanelor lui jan fleming – james bond , care isi incepea diminetile cu o ceasca de cafea jamaica blue mountain subliniind faptul ca era consumator doar a celor mai bune produse din lume – vodka smirnoff , sampania brut blanc de blanc si masinile  aston martin .

Kenya fancy aa

Kenya este locul de origine a unor cafele care se bucura de cea mai inalta apreciere in randul industriei cafelei de specialitate. La fel ca si columbia cafelele sunt impartite in grade de calitate, cel mai inalt fiind aa.

Cafelele din aceasta regiune sunt corpulente si prezinta o aciditate splendida , puternica , citrica , dublata uneori de note de ciocolata.

Mexico chiapas bio

Regiunea chiapas este situata in sudul mexicului , intr-o zona montana in apropierea granitei cu guatemala iar traditia cultivarii cafelei dateaza aici de la inceputul anilor 1900.

Cafelele chiapas sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica , delicata , avand o corpolenta medie , cu note delicate de ciocolata si cacao .

Lotul pe care il oferim catre dumneavoastra este certificat bio de catre control union certifications b.v. Din olanda ,  cu seria prj811310/126504 din 12.07.2010 .

Yemen mocha matari

Denumirea de mocha vine de la numele portului prin care in mod initial erau exportate cafelele produse in yemen . Aceste cafele mai sunt cunoscute si sub denumirea de mocca sau moka  , dar cea mai corecta denumire ar fi al-mahka  , denumire pe care nu o veti intalni foarte des.

Regiunea mattari este in zona inalta din jurul muntelui san’a si este una din putinele regiuni de productie a caror recolta nu este folosita in producerea cafelei sana’ani.

Cafeaua mocha mattari prezinta o corpolenta  densa si catifelata , gustul sau amintind de siropul de artar avand note subtile de ciocolata si fructe uscate. (via http://blisscoffee.ro/despre-cafea)

 

 

 

Anunțuri

Autor: puckmucky

I am a huge fan of....COFFEE! That's all about on this blog,coffee news,coffee facts,coffee taste,trivia and much more!